Site Logotype
Healthy Hair

Γιατί χρειάζομαι Θεραπεία κερατίνης?

Γυναίκες και άνδρες ενδιαφερόμαστε πλέον περισσότερο για την εξωτερική μας εμφάνιση, και ειδικότερα για τα μαλλιά μας. Οι θεραπείες κερατίνης για τα μαλλιά έχουν γίνει σχεδόν μόδα, ωστόσο τα ερωτήματα γύρω από το θέμα είναι πολλά και οι πληροφορίες συγκεχυμένες.

Το συχνότερο λάθος που κάνουμε όταν σκεφτόμαστε τη θεραπεία κερατίνης είναι ότι την ταυτίζουμε με τη θεραπεία του «βραζιλιάνικου μεταξιού», τεχνική διαδεδομένη πολύ στις ΗΠΑ ή την γιαπωνέζικη τεχνική της θερμικής ενυδάτωσης. Πρόκειται ωστόσο για «ισιωτικές» τεχνικές που εφαρμόζεται για τις ανάγκες των ατίθασων κατσαρών μαλλιών που φριζάρουν έντονα.

Οι τεχνικές ισιώματος των μαλλιών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του Αμερικανικού Κογκρέσου που με αίτημα του, το 2012, ζητούσε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να λάβει άμεσα μέτρα καθώς πολλά εξ αυτών περιέχουν την καρκινογόνο ουσία φορμαλδεϋδη.

Η θεραπεία κερατίνης ωστόσο διαφέρει τελείως από τις διάφορες ισιωτικές τεχνικές και στόχο έχει να χαρίσει λάμψη, αντοχή και δύναμη στο στέλεχος της τρίχας. Εξάλλου, η πρωτεΐνη κερατίνη ενυπάρχει φυσικά στο τριχωτό της κεφαλής. Πρόκειται για ένα σύνολο πρωτεϊνών με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την περιεκτικότητα σε θείο που συντίθεται στην κερατογενή ζώνη της ρίζας.

Η τρίχα που αποτελείται από πρωτεΐνες (σε ποσοστό από 65% έως 95%), λιπίδια (1% έως 9%), ιχνοστοιχεία, πολυσακχαρίτες και νερό, τόσο με το πέρασμα του χρόνου όσο και λόγω των διαφόρων αισθητικών παρεμβάσεων (βαφή, ανταύγειες, στέγνωμα, περμαναντ κ.α.) χάνει σταδιακά την επάρκειά της σε κερατίνη, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αφυδατώνονται, να σπάνε ευκολότερα και να θαμπώνουν.

Η θεραπεία κερατίνης έρχεται να αντιμετωπίσει την ανεπάρκεια της φυσικής πρωτεΐνης, χωρίς να επηρεάζει τον τύπο των μαλλιών, χωρίς να περιέχει φορμαλδεΰδη και χωρίς να απαιτεί ειδική περιποίηση μετά την ολοκλήρωση της αγωγής.

Το αποτέλεσμα διαρκεί από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, ανάλογα με τη συχνότητα του λουσίματος και τον τύπο της τρίχας (λιπαρή, ξηρή, κανονική), ενώ επικουρικά μπορεί κανείς να βρει στο εμπόριο και μια σειρά προϊόντων (σαμπουάν, μαλακτική κρέμα, μάσκα μαλλιών) για την περαιτέρω ενίσχυση της αγωγής, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτική η αγορά τους.

Οι «ισιωτικές» τεχνικές όπως προαναφέραμε περιέχουν φορμαλδεΰδη, πράγμα που γίνεται αντιληπτό και από την βαριά χαρακτηριστική μυρωδιά κατά τη διάρκεια εφαρμογής των προϊόντων, προκαλούν ημι-μόνιμο ίσιωμα της τρίχας και απαιτούν τη χρήση ειδικών προϊόντων (σαμπουάν, μαλακτική κρέμα, μάσκα μαλλιών) για τη συντήρηση του «ισιωτικού» αποτελέσματος.

Πρώτα δοκιμάζουμε …και μετά γράφουμε!
Ερευνώντας το θέμα, η υπογράφουσα αποφάσισε να εμπιστευθεί τα μαλλιά της στα έμπειρα χέρια των ειδικών μιας εκ των πλέον καταξιωμένων εταιρειών στο χώρο των μαλλιών, της Bergmann Kord, που εφαρμόζει θεραπείες κερατίνης τόσο για προληπτικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η θεραπεία κερατίνης γίνεται σε τέσσερα στάδια και ο χρόνος εφαρμογής μπορεί να κυμανθεί από 90 έως και 120 λεπτά, ανάλογα με το μήκος, την πυκνότητα και τον τύπο των μαλλιών.

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει προσεκτικό και αργό λούσιμο των μαλλιών με ειδικό σαμπουάν κερατίνης που στόχο έχει να καθαρίσει την τρίχα από τους ρύπους του περιβάλλοντος, αλλά και να ανοίξουν τα λέπια της, ώστε να μπορέσει μετέπειτα να εισχωρήσει η κερατίνη. Μετά το ξέβγαλμα του σαμπουάν, ακολουθεί η εφαρμογή μαλακτικής κρέμας, που επίσης περιέχει κερατίνη και ενυδατώνει σε βάθος της τρίχα αλλά και το δέρμα του κεφαλιού.

Το δεύτερο στάδιο, αποτελεί και το βασικό μέρος της θεραπείας, όπου η κερατίνη σε μορφή κρέμας, με ειδικό πινέλο, εφαρμόζεται πάνω στα βρεγμένα μαλλιά, 4-5 εκατοστά μακριά από τη ρίζα και προς όλο το μήκος της τρίχας. Η κρέμα στη συνέχεια με μαλάξεις απλώνεται σ’ ολόκληρη την τούφα των μαλλιών, ώστε να εισχωρήσει καλύτερα στην τρίχα.

Το τρίτο στάδιο της θεραπεία περιλαμβάνει αρχικά καλό και αργό στέγνωμα των μαλλιών, ώστε δια της θερμότητας να απορροφηθεί η κερατίνη από τη τρίχα και στη συνέχεια με συσκευή υπέρυθρων ακτινών που αναπτύσσει θερμοκρασία έως και 200 βαθμούς Κελσίου, κάθε τούφα μαλλιών στεγνώνει σε βάθος, ώστε η κερατίνη να «κλειδώσει» στο εσωτερικό της τρίχας.

Στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο, αφού τα μαλλιά έχουν στεγνώσει σε βάθος, ακολουθεί και πάλι λούσιμο με αντιοξειδωτικό σαμπουάν που στόχο έχει να απαλλάξει την τρίχα από την περίσσεια κερατίνης που δεν απορροφήθηκε στα προηγούμενα στάδια. Μετά το ξέβγαλμα του σαμπουάν ακολουθεί η εφαρμογή αιθέριων ελαίων σε μορφή σπρέι, τα οποία συντελούν στη σταθεροποίηση της κερατίνης και χαρίζουν λάμψη στην τρίχα.

Και μετά τι;

Μετά τη θεραπεία κερατίνης μπορείτε να χειριστείτε τα μαλλιά σας όπως συνήθως, δηλαδή να τα στεγνώσετε και να τα χτενίσετε όπως ταιριάζει περισσότερο στο στυλ σας. Αυτό που θα προσέξετε αμέσως είναι ότι εκτός από λαμπερά και ενυδατωμένα μαλλιά, θα απαλλαγείτε και από το ενοχλητικό φριζάρισμα που προκαλεί το στέγνωμα με σεσουάρ. Στην περίπτωση που έχετε σπαστά ή μαλλιά με μπούκλες, όπως η υπογράφουσα, ευχάριστη έκπληξη είναι και ο καλύτερος σχηματισμός της μπούκλας.

Όπως προαναφέραμε δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε πριν, ούτε μετά την εφαρμογή της θεραπείας, αφού μπορείτε να λουστείτε ή να βάψετε τα μαλλιά σας όποτε εσείς νομίζετε. Η θεραπεία κερατίνης που εφαρμόζει η Bergmann Kord, ενδείκνυται επίσης για θηλάζουσες μητέρες ή εγκύους, είναι υπό-αλλεργική, δεν προκαλεί ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα ή το δέρμα και μπορείτε να την επαναλαμβάνετε όσο τακτικά πιστεύετε ότι τη χρειάζεστε.

Αν λοιπόν νομίζετε ότι χρειάζεστε μια θεραπεία κερατίνης για να ενισχύσετε αλλά και να προστατεύσετε τα μαλλιά, θα πρέπει να υπολογίζετε ανάλογα με το μήκος των μαλλιών το κόστος στα 50 – 60 ευρώ.

Μαίρη Μπιμπή

Πηγή

health.in.gr

http://health.in.gr/body/news/article/?aid=1231253804

Share